Чи будуть мобілізовувати чоловіків, які перебувають за кордоном, і чи законно це

Читать на русском

Чи будуть мобілізовувати чоловіків, які перебувають за кордоном, і чи законно це

Чи будуть мобілізовувати чоловіків, які перебувають за кордоном , і чи законно це

В Україні готують новий законопроєкт щодо мобілізації, який планують зареєструвати наприкінці грудня. У ньому передбачаються зміни, пов’язані із звільненням зі служби, ротацією та правом на відстрочку.

Також у поки що незатвердженому варіанті законопроєкту передбачається пункт про військовий облік українців призовного віку, які перебувають за кордоном.

Нещодавно у Міністерстві оборони почали обговорювати можливість призову до Збройних Сил України громадян, які придатні за станом здоров’я для військової служби та знаходяться за кордоном. За словами Умєрова, у Міноборони розглядаються категорії чоловіків віком від 25 до 60 років для можливого призову.

"Якщо ми ухвалимо рішення по категоріях, запрошення надішлемо усім", — пояснив Умєров.

Водночас він вказав, що у Міністерстві оборони є інформація про кількість українських чоловіків, які зараз перебувають за кордоном і відповідають призовному віку, і "всі бази даних було консолідовано". Умєров також висловив переконаність у тому, що частина з цих чоловіків повернуться назад до України.

Він уточнив, що цих осіб наразі просто закликають пройти військовий облік, після чого їм пропонують різні варіанти через систему рекрутингу, де можна обрати сферу спеціалізації.

Роз’яснення юристів щодо питання мобілізації чоловіків з-за кордону

Юрист зауважує, що наразі немає напрацьованого механізму повернення військовозобов’язаних українців, які зараз перебувають за кордоном.

За словами юриста, якщо людина перетнула кордон і вже подала прохання про притулок в іншій країні, то не існує законних основ для її примусового повернення.

"Ні, це неможливо. Ідея повернути чоловіків, які виїхали, не має ні логічного, ні юридичного сенсу", – сказав він у коментарі Фактам ICTV.

Адвокат з юридичної фірми Ario Law Firm, Антон Діденко, підтримує схожу думку. Він також пояснював, що коли особа опиняється під юрисдикцією іншої країни (тобто мешкає там), вона автоматично підпадає під її правове поле.

Тому органи влади України чи її консульські установи не можуть автоматично повертати чоловіків з-за кордону, і тим паче важко робити це масово.