Прем’єр Великої Британії оголосив про новий пакет військової допомоги Україні на 2,5 мільярда фунтів

зеленський,сунак

Прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак оголосив про надання Україні нового пакету військової допомоги загальною вартістю 2,5 млрд фунтів.

Про це він заявив у Києві після зустрічі з президентом України Володимиром Зеленським, передає Інтерфакс-Україна.

"Велика Британія сьогодні хоче оголосити про найбільший пакет оборонної допомоги Україні з початку війни в розмірі 2,5 млрд фунтів. Це означає більше безпеки, протитанкових засобів, ракет, сотні тисяч нових артилерійських снарядів, підготовка для тисяч українських військових", – сказав очільник британського уряду.

Крім того, арезидент України Володимир Зеленський та прем’єр-міністр Великобританії Ріші Сунак підписали у п’ятницю в Києві угоду у сфері безпеки, яка діятиме 10 років.

Таким чином, Велика Британія стане першою країною, яка укладе таку угоду в рамках рішення країни "Великої сімки" про надання двосторонніх гарантій безпеки Україні, ухваленого на саміті НАТО у Вільнюсі минулого року.

Угода закріплює підтримку, яку Сполучене Королівство надавало та продовжуватиме надавати безпеці України, включаючи обмін розвідданими, кібербезпеку, медичну та військову підготовку та оборонно-промислову співпрацю. Вона також зобов’язує Велику Британію проводити консультації з Україною у випадку, якщо на неї знову нападе Росія, і надавати "швидку та постійну" допомогу для її оборони.

Як повідомлялося, цз загальної суми 2,5 мільярда фунтів стерлінгів щонайменше 200 мільйонів фунтів стерлінгів буде витрачено на закупівлю та виробництво тисяч військових безпілотників для України, що стане найбільшою за обсягом партією допомоги у цій сфері. Очікується, що більшість безпілотників буде виготовлено у Великій Британії.

Автор: Михайло Орлюк