У ISW пояснили "сигнали" Путіна про готовність заморозити війну проти України

Читать на русском

У ISW пояснили

У ISW пояснили " сигнали " Путіна про готовність заморозити війну проти України

Кремль може використати "сигнали" для Заходу про нібито готовність поставити війну проти України "на паузу" для спроби знизити оборонну допомогу країн-партнерів. Подібні маніпуляції з боку російського диктатора Володимира Путіна вже були, зокрема, на тему переговорів.

Таких висновків дійшли аналітики Інституту вивчення війни, стало відомо зі звіту ISW.

Про які "сигнали" йдеться

Видання New York Times (NYT), з посиланням на колишніх і нинішніх високопоставлених російських, американських та міжнародних чиновників, раніше випустило матеріал, в якому йшлося про використання Путіним зворотних каналів та посередників, щоб продемонструвати свою нібито зацікавленість у припиненні вогню у війні проти України, незважаючи на недавні публічні заяви про протилежне.

Як повідомило NYT, західні офіційні особи з вересня "ловили нові сигнали" через зворотні канали про те, що Путін зацікавлений у припиненні вогню, яке заморозить поточні лінії фронту в Україні. При цьому видання зазначало, що західні офіційні особи попередили про наявність ймовірності, що ці канали є "невірним напрямом Кремля", який може не відображати "справжнє бажання" вести переговори.

Ймовірні мотиви диктатора

NYT запропонувало кілька можливих мотивів Путіна для його нібито інтересу до припинення вогню:

  • майбутні президентські вибори в Росії в березні 2024 року,

  • бажання "залишити свої варіанти відкритими" за рішенням війни та скористатися передбачуваним зменшенням підтримки України Заходом,

  • а також "відволікання" через війну Ізраїлю та ХАМАСу.

Риторика та маніпуляції

Всі ці мотиви відображають тимчасові причини, чому Путін може домагатися тимчасового "перемир’я" у війні з Україною, що принесе користь Росії, давши їй час підготуватися до відновлення агресії, що збігається з оцінками ISW.

Як зазначає NYT, публічна риторика Путіна, який нещодавно підтвердив максималістські цілі Росії, рівнозначні повній капітуляції України та Заходу, суперечить повідомленням про його бажання "проголосити перемогу і рухатися далі".

У звіті також йдеться про те, що ні NYT, ні джерела видання не надали жодних підстав вважати, що комунікації Путіна по зворотному каналу більше відображають його цілі, ніж його публічні виступи.

Що кажуть у Кремлі

Спікер Кремля Дмитро Пєсков заявив NYT, що "Росія продовжує готовність (до переговорів), але виключно задля досягнення власних цілей". Так він відповів на запитання щодо готовності Росії вести переговори щодо припинення вогню в Україні на нинішніх лініях фронту.

Аналітики зазначають, що Путін нещодавно повторив, що його максималістські цілі в Україні – "денацифікація", "демілітаризація" та нав’язування "нейтрального статусу" – залишаються незмінними. Крім того, і диктатор, і вищі чиновники Кремля все частіше висловлюють експансіоністську риторику, яка вказує на те, що цілі Путіна справджуються. Це не відкидає подальших російських спроб захопити нові території України.

У чому сенс путінських "сигналів"

"Час, коли Путін повідомляє про зацікавленість у припиненні вогню, більше відповідає постійним зусиллям Росії відкласти та перешкодити подальшій військовій допомозі Заходу Україні, ніж серйозній зацікавленості у припиненні війни, крім повної перемоги Росії", – розповіли експерти ISW.

В Інституті вивчення війни спостерігали подібні спроби Кремля ввести в оману західних політиків, щоб вони чинили тиск на Україну для початку переговорів з Росією взимку 2022-2023 років, і фактично переорієнтували увагу Заходу на гіпотетичні переговори, а не на те, щоб Україна мала достатньо засобів перед весняно-літнім контрнаступом

"Кремль, ймовірно, використовує зворотні канали, щоб досягти такого ефекту серед західних дебатів щодо подальшої військової допомоги Україні", – вважають аналітики.

Ключові висновки:

  • Командувач Повітряно-десантних військ (ПДВ) Росії генерал-полковник Михайло Теплинський прямо зазначив, що сили ПДВ перебувають під значним тиском для проведення швидких наступальних операцій поблизу Бахмута та відбиття українських атак на східному (лівому) березі Херсонської області.

  • Теплинський також натякнув, що російське військове командування оперативно відправляє нових офіцерів ПДВ та війська на передову, без проходження ними передбойової підготовки.

  • 810 бригада морської піхоти Чорноморського флоту Росії підтвердила, що навмисно використовує хімічну зброю проти українських військ, що є очевидним порушенням Конвенції про заборону хімічної зброї, учасником якої є РФ.

  • Недавній аналіз OSINT-аналітика М. Т. Андерсона підтверджує, що хоча російські війська перемістили основну частину засобів Чорноморського флоту з окупованого Севастополя, ЧФ зберігає обмежену військово-морську присутність у Севастополі.

  • Російський інформаційний простір використав новину про рішення українського журналіста не повертатися в Україну після закордонного відрядження, щоб посилити російські інформаційні операції, що продовжуються, з опору повної мобілізації в Україні, які цілеспрямовано ігнорують значно суттєвіший опір в РФ частковій мобілізації резервістів у вересні 2022 року.

  • Російські "військкори" використали надання російського громадянства палестинським біженцям 23 грудня для просування ідеї "співвітчизників Росії за кордоном" – "виправдання" війни проти України, що часто використовується Кремлем.

  • Російські війська нещодавно підтвердили просування поблизу Куп’янська та Кремінної, на північний схід від Бахмута, на південний захід від міста Донецька та на східному (лівому) березі Херсонської області і продовжили позиційні бойові дії вздовж усієї лінії зіткнення.

  • Голова дочірньої компанії російського державного оборонного конгломерату "Ростех" Об’єднана авіабудівна корпорація (ОАК) Юрій Слюсар заявив у телевізійному інтерв’ю 19 грудня, що ОАК збільшить виробництво бойових літаків у 2024 та 2025 роках, у тому числі виробництво нових типів літаків.

  • Російська окупаційна "влада" будує "виборчу інфраструктуру" в окупованій частині України, щоб створити умови для майбутніх "президентських виборів".