Держава заборгувала учасникам проєктів підтримки української книги 45 мільйонів,

книга,книги,книжки,книжка,підручник,бібліотека,видавництво,видання

Держава заборгувала видавцям 44,94 мільйона гривень за участь у програмах підтримки книговидавничої справи та популяризації української літератури у світі.

Про це йдеться у зверненні держустанови "Український інститут книги" до міністра фінансів та голови Держказначейства.

Зокрема, заборгованість перед учасниками мистецького конкурсу проєктів, спрямованих на випуск книжкової продукції за встановленими тематичними пріоритетами, становить 33,13 млн₴ У межах цього конкурсу українські видавництва за власні кошти виготовили та передали до бібліотек України книжкову продукцію патріотичного спрямування.

Борг перед виконавцями проєктів на організацію і проведення заходів з промоції читання становить 1,79 млн₴

Ще понад 10 мільйонів гривень держава заборгувала учасникам програми підтримки перекладів Translate Ukraine. У тому числі, кошти не отримали іноземні видавці, які вклали в кожен проєкт власні кошти, що ставить під сумнів подальшу співпрацю з ними, зауважують в Українському інституті книги.

Читайте також: В Україні зереєстрували рекордну кількість видавництв, випуск книжок за рік зріс на 73%

"Попри повномасштабне вторгнення, українські й іноземні учасники відгукнулися й підтримали проєкти, покликані розвивати українську культуру й книговидання зокрема. Нам дуже прикро, що держава не може відшкодувати витрати, таким чином ще дужче погіршуючи ситуацію, в якій опинилася українська книговидавнича сфера", – зазначається у повідомленні.

Автор: Михайло Орлюк